Klovn og barn i Roma

Italienere elsker barn, og tålmodigheten med barn er stor på restauranter og andre offentlige steder. Barn i alle aldre liker italiensk mat, og velger du attraksjoner med litt omhu, vil ofte barna ha stor glede av besøket. Roma har nok å tilby for at besøket skal være vellykket for både store og små.  


Romere selv går sjelden ut for å spise før tidligst kl 20:00, På sommeren enda senere og barna er med til langt på kveld. Ta med tegnesaker eller små leker som barna kan sysselsette seg med på bordet.  

Midt i det historiske sentrum finnes mange bilfrie piazzaer hvor barn kan løpe litt fritt, for eksempel Piazza Navona er ofte et populært sted for barn med gjøglere og gateunderholding for små og store. En liten tur opp i høyden på Gianicolo med fantastisk utsikt utover Roma er også å anbefale.  

Det kanskje viktigste du gjør er å sørge for nok vann, skygge og hvile. Hvis det er varmt i været er en siesta å anbefale. Da blir barna så gladere om kvelden også. Sørg også for rikelig med is (gelato) og italiensk mineralvann.

Severdigheter i Roma  

Det er mange severdigheter i Roma som barn synes er spennende. Colosseum, Castel Sant’ Angelo (Engleborgen), Capuccinomunkene, Katakombene, Vicus Caprarius («Vannbyen»), og Peterskirken er fasinerer for de fleste. (Dropp Vatikanmuseet for små barn!) 

Under jorden. Det er flere steder i Roma som det er mulig å gå ned under bakken.  
Foruten Katakombene så kan vi anbefale Kirkene Santa Cecilia in Trastevere og Basilica San Clemente hvor man har mulighet til å gå ned under kirkene. Vicus Caprarus (Vannbyen) er også spennende med rester etter antikkens bosted og vann fra akvadukten som gir vann til Fontana di Trevi.  Les mer om den her.
 
Vi råder dere til å droppe de store museene om dere har med små barn.

Roma har mange flotte parker, der det er mulighet for piknik, sport, lek og frisk luft, og en avkjøling på varme sommerdager. Et forslag er Borgheseparken (Villa Borghese), den kanskje mest kjente parken i Roma. Den ble anlagt i begynnelsen av 1600-tallet og har en omkrets på hele seks kilometer og har en zoologisk hage, mange museer og et akvarium. (Les mer om zoologisk hage i avsnittet under.) Borgheseparken ligger rett bak Spansketrappen/Via Veneto området.  
  
Dyrehagen 
Romas zoo i Borgheseparken ble etablert så tidlig som 1911 og heter nå Bioparco.  Dette er den eldste dyrehagen i Italia.
Bioparco di Roma: visita nel giardino zoologico più antico d’Italia! 

Museum for barn i Roma 
Roma har et eget museum for barn. Det heter Museo Explara og ligger i gaten Via Flamina 80, ikke langt fra Piazza del Popolo.  
Museo dei Bambini 
Nettside: https://mdbr.it 

Time Elevator 
Time Elevator er navnet på et av Romas nyeste aktivitetssentre for barn i alle aldre. Her får de lære om Romas historie gjennom en tidsmaskin. Tre store panoramaskjermer, mobile plattformer med bevegelsessimulering og imponerende lydvideoeffekter. Showet varer ca. 45 minutter. 
I tillegg har de to andre show: 
«Jordens fødsel» Fra det store smellet til livets fødsel på jorden. En 5D-opplevelse som vil gjøre deg andpusten! Varighet 15 min.  
Og «Spøkelseshuset» med demoner, spøkelser og lurende farer.  Varighet 15 minutter 
Det er mulig å kjøpe enkelt billetter til showene eller kombinerte billetter. 

Adresse: Via Dei Santi Apostoli 20 (I nærheten av Fontana di Trevi) 
Nettside: www.time-elevator.it 

Lysmuseet – Museo della luce.  
Museet er fullt av fascinerende lysinstallasjoner, illusjoner og en herlig atmosfære! Lærerikt og en opplevelse både for små og stor.  
Via d’Aracoeli 6, (Rett ved Piazza Venezia). 
Nettside: www.museodellaluce.it 

Åpningstider: Mandag – fredag kl 10:00 – 19:00 (Siste inngang kl 18:20) 
Lørdag og søndag kl 10:00 – 20:00 (Siste inngang kl 19:20) 
Oppdatert januar 2024. Med forbehold om endringer i priser og åpningstider.  


Legoutstilling. (Midlertidige utstillinger) 
Dette er den største legoutstillingen i Europa.  Vel verdt et besøk både for små og store. Her kan dere oppleve en Ferrari i ekte størrelse bygget opp av legoklosser, severdigheter i Roma og mye mer. 
Åpent: Mandag til fredag: 10.00-21.00 (Men sjekk hjemmesiden i tilfelle endringer/avvik den dagen du har tenkt å dra) 
Utstillingen ligger på Fiumicino. Hit kommer du lett ved å ta toget som går til flyplassen, men hopp av en stasjon før flyplassen.  
Nettside: Mostra di Costruzioni di Mattoncini LEGO® (mostramattoncini.it) 

Tur til havet! 
Det er kort tur til flotte badestrender rett ved Roma. Her kan man enten besøke en fristrand eller et stabilimento hvor man kan leie solseng/parasoll samt ha tilgang til toalett, bar og restaurant.  
Ostia ca 40 minutter (Tog fra Piramide eller Basilica San Paulo) 
Santa Marinella ca 40 minutter (Tog fra Termini/Trastevere/Sant Pietro) 
Anzio/Nettuno ca 1 time (Tog fra Termini) 
 

Byvandring på norsk tilrettelagt for barn. 
Vi har private byvandringer som vi tilrettelegger for barnas alder.  
Les mer her:  Skreddersydde vandreturer – I Roma


Pizzabaking på norsk 
Å lage sin egen pizza er gøy.  
Les mer her:  Pizzabaking i Roma – I Roma

Gelato  
Italia er kjent for sin gode is og vi anbefaler minst en om dagen… kanskje to på varme sommerdager. Iskrembarer er ikke vanskelig og finne, i tillegg har de fleste barer også is.  
Romerne selv diskuterer jevnlig hvor man får den beste isen, prøv gjerne ut en av disse to som begge ligger i nærheten av Pantheon. 
Giolitti i Via degli Uffici del Vicario, 40,
Gelateria Della Palma i Via della Maddalena, 19-23,

Verdens beste brus!  
Prøv en av Italias egne brus når der er her. Helt subjektivt selvsagt, men «verdens beste brus» som vi kan anbefale er gassosa (sitronbrus). Italienere vet å lage god sitronbrus!

Generelt
Det kan være smart å investere i en bok til ca. 20€ som viser hvordan det du ser i dag i Roma så ut i antikken. En slik bok har vi erfart gir en større verdi av opplevelsen for barn. Finnes på en rekke språk. (Engelsk, tysk, fransk, italiensk og spansk) Se eksempel nederst på siden.


Skal dere med barn til Roma så ikke nøl med å ta kontakt med oss. Vi kan skreddersy slik at oppholdet blir vellykket for små og store! Alle bilder her er våre egne.


Del med andre: