Fysisk angrep på Michelangelos Pietà i Peterskirken skjedde 21. mai 1972.

For 50 år siden i dag klatret en ungarsk mann med navn Laszlo Toth over en alterskinne i Peterskirken og angrep Michelangelos Pietà med en geolog-hammer, mens han skrek: «Jeg er Jesus Kristus – oppstått fra de døde.»

Pietà av Michelangelo er ett av renessansens mesterverk, som skildrer Madonnaen som holder Jesu døde kropp etter at han ble tatt ned fra korset, fikk omfattende skader av Toths rundt 15 hammerslag.

Angrepet, som fant sted foran forskrekkede pilegrimer som så Toth skade Madonnaens venstre arm ved albuen, hakke av øyelokket hennes og en betydelig del av nesen.

Den 33 år gamle Toth ble raskt holdt tilbake av tilskuere, inkludert den amerikanske billedhuggeren Bob Cassily som slo angriperen flere ganger før han dro ham vekk fra Pietà.

Kapellgulvet var strødd med rundt 100 fragmenter fra statuen som Michelangelo skåret ut av en enkelt blokk med Carrara-marmor før den ble avduket i 1499.

Vatikanet sto overfor et dilemma angående restaureringen. Fagfolk var delt i hvordan de skulle gå frem. Noen eksperter sa at statuen skulle forbli i sin skadede tilstand, andre hevdet at den burde fikses, men med et tydelig skille mellom de restaurerte delene fra originalen.

Til slutt valgte Vatikanet en «integrert» prosedyre usynlig for det blotte øye, ifølge Reuters, som resulterte i en av de mest delikate og komplekse kunstrestaureringene i historien.

Det krevende arbeidet gjorde at restauratører brukte mer enn fem måneder på å identifisere alle fragmentene, noen små, før de begynte å sette dem sammen med usynlig lim og pulvermalt fra Carrara-marmor.

Da den møysommelige restaureringen var fullført, omtrent 10 måneder etter angrepet, ble Pietà utstilt igjen – denne gangen bak skuddsikkert glass.

Hva skjedde med Laszlo Toth?

I lys av hans tilsynelatende sinnssykdom, ble Toth aldri siktet for forbrytelsen. I januar 1973 ble han innlagt på et psykiatrisk sykehus i Italia.

Toth ble løslatt i februar 1975 og deportert fra Italia til Australia, hvor han hadde studert før Pietà-angrepet. Australske myndigheter arresterte ham ikke, og han bleknet inn i glemselen, og levde angivelig en eremittlignende tilværelse i en avsidesliggende del av New South Wales. Toth døde 11. september 2012.

Del med andre:

Similar Posts