Romas fesdag for byens to skytshelgener, Apostlene Peter og Paulus.

Lørdag 29. juni har Roma helligdag og fridag for mange. Det er festdagen for byens to skytshelgener, Apostlene Peter og Paulus.

Peter var en av Jesu tolv disipler. Som helgen blir Peter ofte framstilt med nøklene til himmelrikets port. Peter regnes som Romas første biskop og den katolske kirkes første pave.

Paulus var en av de viktigste lederne i den tidlige kristne kirken og er blant de aller viktigste personene i kristendommens historie. Han fremstilles ofte med sverd som bla et symbol på at «Guds ord er åndens sverd».

Peter ble henrettet i år 64 eller i 67. Paulus ble henrettet i år 67. Begge som martyrer i Roma.

Vanligvis feires dagen med messer, opptog og fyrverkeri. Det største fyrverkeriene er i år ved Castel Sant Angelo kl. 2130.

I Via Ostiense, ikke langt fra her vi holder til, og i nærheten av Basilica San Pauolo, henger en plakett på det stedet der Peter og Paulus etter legenden ga hverandre sin siste klem før de gikk sin martyrdom i møte. Det sto tidligere et kapell der, men det ble revet etter en flom på 1900 tallet.

Basilica San Paulo er absolutt verdt et besøk. Siden den ligger noen kilometer utenfor det historiske sentrum er det ikke så mange turister som «forviller» seg dit.

Enda litt lengre sør ligger kirken San Paulo al Martiro i klosteret Tre Fontane. Kirken er bygd over det stedet hvor Paulus ble henrettet ved halshugging. Der hodet hans traff bakken sprang det frem flere vannkilder som holdt seg friske i mange hundre år. Klosteret er i seg selv verd et besøk. Stille og rolig, frodig og grønt. En egen butikk har de også for salg av egne produkter, slik som vin, øl og mye annet.

På norsk kaller vi dagen for Persok.

Del med andre:

Similar Posts