Vicus caprarius – romas skjulte vannby

Tenk at på dette stedet, etter storbrannen i Roma i 64 evt. fikk keiser Nero bygget en boligblokk som så senere ble ombygget til et luksuriøst hus, med dekorative vegger og marmorkledde trapper og gulv med vakker mosaikk. 

Bare noen få meter fra den kjente Trevifontenen ligger Vicus Caprarius, «vannbyen». Her er det mulig å gå ned under bakken og se rester etter romerske boliger og vannbassenget fra akvedukten Vergine (Jomfru) som den dag i dag fører vann inn til Trevifontenen. Akvadukten ble bygget av den ikke ukjente Marcus Agrippa i ca. år 19 evt.

Stedet ble oppdaget på 1980 tallet under byggingen av en kino. De bygningsplanene ble raskt stoppet og kino ble det ikke noe av, men til gjengjeld så kan vi nå gå under bakkenivået og se rester etter keisertiden og et stort vannreservoar. Et stort arkeologisk funn!

Noen år etter keiser Nero, i løpet av 100-tallet etv, ble det i deler av området, bygget en massiv vanntank, «Castellum Aquae».

Her ble vannet kanalisert inn i tanken for så å  spre det sørover i byen. Bemerkelsesverdig nok renner det fortsatt vann i dette gamle reservoaret.

Denne tanken var en del av Vergine-akvedukten som er Romas eneste fortsatt fungerende antikke akvedukt og som gir vann til Trevifontenen. Foruten Trevifontenen blir også Berninis båtfontene (La Barcaccia) ved Spansketrappen og Monte Pincio ovenfor Piazza del Popolo forsynt med vann fra Jomfru-akvadukten.

Dette er et spennende sted å besøke for barn i alle aldere. Se mer om barn i Roma her

Del med andre:

Similar Posts