Jul i Italia

Julefeiring i Italia har mange velkjente tradisjoner for oss nordmenn, men også noen spesielle italienske. Mellom yrende folkeliv på de mange julemarkedene, flotte julekrybber og tradisjonelle gudstjenester i de mange vakre kirkene skal det neppe være vanskelig å få et snev av julestemning på italiensk vis.

Førjulstiden i desember byr på julemarkeder over hele Italia. Felles for de fleste markedene er fokuset på julekrybben (presepe på italiensk), som har en særlig sterk stilling i den italienske tradisjonen. Butikker og markeder bugner av tilbehør av alle slag til julekrybbene – ofte svært forseggjorte, håndskåret figurer, og de fleste kirker har også sin egen rikt utsmykkede julekrybbe.

Mat i julehøytiden

Italia er et land rikt på svært forskjellige kulinariske tradisjoner, så det er ikke uvanlig å finne ulike spesialiteter fra region til region, samt ganske ulike måter å oppleve høytiden på. Ifølge katolsk tradisjon skal man ikke spise kjøtt på julaften. Derfor består måltidet som oftest av fisk, sjømat og grønnsaker på julaften mens det første juledag spises kjøtt.

I områdene i Sør-Italia, for eksempel, er det tradisjon å samles med familie og venner på julaften for å spise middag basert på tradisjonelle jule-fiskeretter. Mens mange i den nordlige deler av landet vanligvis samles til lunsj den 25. med kjøttretter, fylt pasta og risotto. Felles i hele Italia derimot er typiske julekaker og desserter som Panettone, Pandoro, Torrone og tørket frukt.

Julenissen og La Befana

Julenissen er en viktig figur også her i Italia, men han må dele oppmerksomheten med en annen skikkelse; den snille hekselignende La Befana.

Legenden sier at de tre vise menn spurte La Befana om veien til Betlehem, og bad henne bli med. La Befana avslo, men ombestemte ser. Hun fløy ut på kosteskaftet for å lete etter Jesusbarnet, men La Befana fant ikke veien. Helt siden den gang har hun lett forgjeves, og strør sine gaver over italienske barn 6. januar, Hellige Tre Kongers dag, som da kan vente seg gaver i julestrømpene sine – eller kull hvis de har vært slemme. Denne dagen er helligdag i Italia.
LES MER OM LA BEFANA HER

Jul i Roma – Den evige Stad i høytidsdrakt

Roma, med sin rike historie og sterke katolske tradisjon, blir i desember forvandlet til en magisk juleby. Fra praktfulle kirker til livlige torg, opplever man en unik blanding av religiøs høytidelighet og italiensk livsglede.

Tradisjoner og stemning
Julen starter med Maria unnfangelsesdag 8. desember, når paven får lagt en blomsterkrans på Colonna dell’Immacolata ved Spansketrappen. Denne dagen markerer også starten på julepyntingen i byen. Balkonger og gater fylles med lys, og store juletrær reises på ikoniske steder som Petersplassen, Colosseum og Piazza del Popolo.

En av de mest særpregede italienske tradisjonene er julekrybben (presepe), som har røtter tilbake til Frans av Assisi på 1200-tallet. I Roma finner du imponerende krybber i kirker som Santa Maria Maggiore, samt den berømte utstillingen “100 Presepi” ved Petersplassen. På Petersplassen settes det også opp en kjempestor krybbe som varierer årlig laget av kjente kunstnere. Det er alltid spennende å se hvordan den ser ut.

Julemarkeder og aktiviteter
Roma byr på flere julemarkeder, hvor det mest kjente er på Piazza Navona. Her finner du boder med håndlagde gaver, søtsaker som Panettone og Torrone, karuseller og underholdning for barn, samt figurer og utstyr til julekrybben.
Andre populære markeder er Villa Borghese og ved Cinecittà World, som forvandles til en julepark med lys og aktiviteter.

For de som ønsker en kulturell opplevelse, arrangeres konserter og midnattsmesser i kirker over hele byen. Den mest symbolske er midnattsmessen i Peterskirken, ledet av paven, samt hans Urbi et Orbi-velsignelse på første juledag.
 

Typisk julemat i Roma

Julen handler om fellesskap og lange måltider med mange retter. Hver region har sine spesialiteter, men noen tradisjoner går igjen over hele landet – også i Roma. Mange romere feirer med store familiemiddager på julaften, ofte med fiskeretter, fulgt av søtsaker og vin.

Julaften – Fisk og sjømat
Ifølge katolsk tradisjon skal man ikke spise kjøtt på julaften. Derfor består måltidet som oftest av fisk og sjømat. Mange familier lager flere fiskeretter, både til forrett og hovedrett. Typiske retter kan være:

  • Spaghetti alle vongole – pasta med hjerteskjell eller muslinger.
  • Linguine con gamberi o scampi – pasta med reker eller blekksprut
  • Baccalà fritto Frittert klippfisk

Første juledag – Kjøtt
Juledagen er den store festdagen med overdådige måltider. I Roma og Midt-Italia finner du ofte:

  • Tortellini in brodo – små fylte pastaknuter servert i klar buljong, en klassiker fra Emilia-Romagna som også er populær i Lazio.
  • Lasagne – med kjøttsaus eller vegetarisk variant.
  • Abbacchio al forno – ovnsstekt lam med rosmarin, typisk for Roma.

Til maten serveres gjerne italienske viner og spumante til desserten.

Det er også ganske vanlig å gå ut på restaurant første og andre juledag.

Julekaker og konfekt – Den søte siden av italiensk jul

Julen i Italia er også en fest for søtmomser. Fra nord til sør finner vi et imponerende utvalg av kaker, konfekt og smågodt som har vært en del av høytiden i århundrer.

De store klassikerne er:

  • Panettone
    Den mest ikoniske italienske julekaken, opprinnelig fra Milano. Den luftige kaken er fylt med rosiner og kandisert frukt, og serveres gjerne med et glass Moscato eller Vin Santo. Moderne varianter finnes i utallige varianter fylt med sjokolade, sitron eller pistasjkrem.
  • Pandoro
    Kaken kommer fra Verona og er stjerneformet, kjent for sin gyldne, smøraktige smak og melisdryss som minner om snø. Den er enklere enn panettone, uten frukt, men vel så god.
  • Panforte
    En krydret fruktkake fra Siena, laget med honning, nøtter og tørket frukt. Den har røtter tilbake til middelalderen og er en favoritt til jul.
  • Torrone.
    Nougat med mandler og honning. Finnes også i utallige varianter.
  • Tørket frukt og nøtter:
    Selv om det ikke er en typisk julerett, er tørket frukt et must i italienernes hjem, spesielt til jul. Valnøtter, hasselnøtter, mandler, peanøtter likeså.
Pannettone

Tips for besøkende i Roma

  • Utforsk byen til fots: Byens julelys og dekorasjoner gjør vandringer til en opplevelse i seg selv. Se juledekorasjonene på Piazza del Popolo, Piazza di Spagna, Via del Corso og Peters plassen.
  • Gå innom kirkene og se den ene flotte julekrybben etter den andre!
  • Utstillingen «100 julekrybber» under kollonnene på Petersplassen
  • Julemarkedet på Piazza Navona
  • Julebyen i Villa Borghese
  • Kle deg lagvis: Vinteren i Roma er mild, men kveldene kan være kjølige.
  • Bestill billetter tidlig hvis du ønsker å besøke severdigheter eller delta på messen i Peterskirken.

Ingen jul i Roma er komplett uten italienske delikatesser. På markedene og i restaurantene kan du nyte klassiske julekaker som Panettone, Torrone og kanskje et glass spumante.

Kjekt å vite

Offentlig kommunikasjon
Det offentlige transporttilbudet reduseres i julen, noe som fører til langt færre avganger enn vanlig. Mens enkelte transportruter utvides på julaften formiddag grunnet den siste julegavehandelen, reduseres tilbudet betraktelig på ettermiddagen fram til 27. desember. Det er også færre taxier på vakt, så et godt råd er å være ute i god tid og ha tålmodighet i ventetiden.

Åpningstider
Julaften. 24. desember. Det meste stenger på julaften rundt klokken 20:00. En del restauranter og barer har åpne. Julen starter ved midnatt
Første juledag. Helligdag og butikker er normalt stengt. Barer og restauranter har ofte åpent da det er vanlig å gå ut og spise denne dagen.
Andre juledag. Helligdag som første juledag.

Har du opplevelser fra Italia i julehøytiden.

Har du opplevd italiensk julehøytid et sted i Italia så del den med oss. Skriv litt om det og send gjerne med et bilde. Kan sendes til: post@italiapartner.no.

Les gjerne også om

8. desember i Italia – starten på julen

I natt kom La Befana på besøk til alle barn i Italia


Del med andre:

Similar Posts