Et vingårdsbesøk til frascati

Et vingårdsbesøk er verd å få med seg mens man er i Roma. Selv om områdene i Toscana og Piemonte kanskje er mest kjent for sin vinproduksjon, er Lazio et område hvor det produseres mye god vin, særlig hvitvin i store mengder. Den vulkanske jorden er porøs og tar vare på fuktigheten som druene trenger.

Vi tar dere med til en av vingårdene i Castelli Romani en times kjøreruter øst for Roma. Castelli Roma er vakre åser med pittoreske små byer der man få oppleve ett litt annet liv enn innen i storbyen. På vingården får du først en omvisning med innblikk i produksjonen og senere får du smake på lokalt produsert vin og olje sammen med typiske romerske småretter laget etter eldgamle og tradisjonsrike oppskrifter.  

.

Romerne satte tidlig sin lokale hvitvin høyt.

Romerne satte tidlig sin lokale hvitvin høyt, selv om Horatio sies å ha vært en større tilhenger av de røde vinene Falernian og Caecuban som er fra Campania og kystområdene i sør. De første innbyggerne i Lazio var etruskere. Da de lokale latinerne overtok, ble regionen hetende Latium.

Lazio er preget av å være hjertet i Italia og republikken. I det 5. århundre ble regionen pavestat, og i lang tid var det rivalisering mellom religiøse og statlige fraksjoner. Vinproduksjon kom i skyggen av de historiske begivenhetene. Først på 1870-tallet, da Italia ble gjenforent og Roma igjen ble offisiell hovedstad, ble det fart i vindyrkingen

Hvitvin

Vinindustrien i dag

Lazio ligger i det sentrale Italia og grenser mot Campania i sør, Toscana i nord, Umbria i nord-øst og Abruzzo i øst. Både røde og hvite druer dyrkes i området, men regionen er allikevel mest kjent for de hvite vinene, ofte laget på en blanding av Malvasia del Lazio og Trebbiano sammen med lokale druevarianter som Greco og Belone. De røde vinene er ofte basert på Montepulciano.

De tradisjonelle hvite vinene hellet mot det søtlige. De passet godt til de lokale matrettene, ikke minst til kaker og desserter, men også til stekt kjøtt. Dagens viner er tørrere og friskere. Mye av vinen er vino tavola – ren bordvin – som for det meste blir konsumert lokalt.

Druesorter og vintyper

.  

Druesorter og vintyper

Frascati er den mest alminnelige og rimelige hvite bordvinene som de lokale romerne drikker. DOC-distriktet for denne vinen fordeler seg på forskjellige appellasjoner over til sammen omtrent 10 000 hektar dyrket mark.

Frascati DOC er uten tvil populær. Frascati kan også med stolthet presentere to DOCG: Frascati Superiore og Cannelino di Frascati. De tørre vinene fra Marion DOC har øker også i popularitet. Andre lettdrikkelige viner kommer fra Colli Lanuvini, Castelli Romani, Montecompatri Colonna og Colli Albani. Frascati finnes på Vinmonopolet men som regel i bestillingsutvalget.

Del med andre:

Similar Posts